Als je een wandelcoach inschakelt dan doe je dat waarschijnlijk omdat je het verlangen hebt iets te willen veranderen in je leven. Veranderen kan op verschillende manieren. Je kunt het helemaal radicaal anders gaan doen door ineens in het diepe te springen. Of je kunt iets veranderen door steeds kleine stapjes te zetten op weg naar je doel.
“Een reis van duizend kilometer
moet met de eerste stap beginnen”
-La Tse-
Kaizen, een Japanse filosofie
De kunst van Kaizen is een Japanse filosofie die voorstaat dat grote veranderingen tot stand komen door kleine stapjes te zetten in de richting van je doel. Kaizen past heel goed bij de methodieken die ik toepas tijdens mijn wandelcoaching.
Tuurlijk is het fijn als je in een hele korte tijd een fantastische verandering kan doormaken. Tijdens het wandelcoachen gebeurt dat ook weleens. Een ingrijpend inzicht zorgt er dan voor dat belemmerende patronen ineens los worden gelaten of dat het verlangen zo groot is en zo goed voelt dat er reuze stappen gezet worden. Maar vaker bereik je duurzamere resultaten door stap voor stap te gaan.
Kaizen was in eerste instantie een zeer succesvolle methodiek die in het bedrijfsleven werd toegepast voor continue verbeteren. Het bleek niet alleen zeer succesvol toegepast te kunnen worden bij het behalen van bedrijfsdoelstellingen maar ook heel toepasbaar op persoonlijk vlak, voor je persoonlijke groei.
Wandelcoaching en Kaizen
Soms merk ik bij klanten dat hun verlangens voor hen soms zo onbereikbaar aanvoelen. Te groots, te ver weg, te moeilijk en dan stoppen ze het maar snel weer weg.
Uit een wandelcoachoefening met een klant komt er een droom bij de klant naar boven die ze nooit eerder had durven uitspreken omdat die droom haar onbereikbaar leek. We liepen op dat moment in een laantje met bomen aan weerszijden. Ik vroeg haar om de boom aan te wijzen die stond voor haar ultieme wens. Ze koos een mooie boom uit en ging ernaast staan. Ja, dit was het ultieme. Deze boom symboliseerde haar grote droom. Alles zat hierin, haar passies, haar talenten. Als dit toch eens waarheid kon worden.
Vervolgens telden we 10 bomen langs het pad uit en ik vroeg haar welk cijfer ze zichzelf zou geven op schaal van 1 tot 10 waar ze nu staat ten opzichte van haar ultieme wens. Ze liep de rij bomen langs en ze moest constateren dat ze zich nog bij boom 1 bevond. Ver weg van haar grote droom. Het ontmoedigde haar even om te zien dat er nog een lange weg te gaan was en dat ze niet zou weten hoe ze daar komen moest.
Toen vroeg ik haar wat een eerste stapje zou kunnen zijn. We liepen naar de 2e boom en ik vroeg haar welk stapje haar niet zoveel moeite zou kosten. Iets wat bijna als vanzelfsprekend zou voelen. Na een tijdje kwam er iets naar boven dat zo logisch klonk om te doen. De eerstvolgende stap was haar ook ineens helder. De daaropvolgende stap kon ze nu ook duidelijker zien. Bij boom 4 kwam er zo’n rust over haar heen. Die grote droom kwam steeds dichterbij. Door deze simpele stappen. Niet vandaag, niet morgen maar het idee dat ze er nu al mee bezig kon zijn gaf haar veel vertrouwen. Vertrouwen dat ze na iedere stap de volgende stap zou zien. Het hoefde niet helemaal duidelijk te zijn nu. De weerstand om in beweging te komen was weg. Elke stap was de moeite waard. Aan het eind van de oefening was ze zo blij dat ze meteen naar huis wilde om er mee aan de slag te gaan.
Tips voor verandering in kleine stappen
Kaizen neemt de weerstand weg. Het draait om het zetten van echt kleine stappen die nauwelijks moeite kosten. Daardoor omzeil je de angst die creativiteit blokkeert. Door kleine stappen te zetten en daarmee succesjes te kunnen vieren zal de angst afnemen en je creativiteit en doelgerichtheid worden gestimuleerd. Je hebt niet langer de neiging om taken uit te stellen.
Stel jezelf eenvoudige vragen
Als je een bepaald doel wil bereiken stel jezelf dan elke dag de vraag ‘Welke ene kleine stap kan ik zetten in de richting van mijn doel’. In plaats van je hersenen te verlammen met grote opdrachten zal je de productieve antwoorden ervaren van een stel hersens dat prettig uitgedaagd wordt.
Denk eenvoudige gedachten
Stel je zelf voor hoe het zou zijn als je daadwerkelijk de volgende stap zou zetten en welk positief gevoel je dit zou geven. Dit kun je elke dag even voor jezelf doen. Je visualiseert bij wijze van spreken je volgende stap.
Geef je jezelf kleine beloningen.
De beloning werkt goed als die bij je doel past, bij jou als persoon en als die weinig of niets kost.
“Confronteer jezelf met het moeilijke zolang
het nog makkelijk is; bereik het grote doel met een reeks kleine stappen”
-Toa te Ching-
En wist je dat fysieke beweging (letterlijk stappen zetten) een grote katalysator is voor verandering? Wandelcoaching is dus een prachtige methodiek om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen.
Wil je meer lezen over Kaizen? Bekijk dan eens het boekje ‘De kunst van Kaizen’ van Robert Maurer of het boek van Jelle Hermans, ‘Steeds leuker’ die de filosofie van Kaizen omarmt heeft.