Hoe wandelen je op weg helpt naar herstel.

Jeetje daar zit je dan op de bank. En je hebt nergens energie meer voor. Werken lukt niet meer. Alles is je te veel. Je arts bevestigt je bange voorgevoel. Je bent in een burn-out beland en moet rust nemen. Maar ja, hoe dan? Het voelt heftig. Het voelt alsof je hebt gefaald. Je hoofd maakt overuren met gedachten zoals ‘wat moet ik doen om hier zo snel mogelijk van af te komen’ en ‘waarom overkomt me dit’. Er is helaas geen quick fix om uit je burn-out te komen. Je knapt in ieder geval niet op van alleen maar op de bank te blijven zitten en te piekeren. Er zijn gelukkig wel dingen die jij nu kunt doen om weer in regie te komen en te gaan werken aan je herstel. En dat hoeft helemaal niets ingewikkelds te zijn. Er is een eenvoudige oplossing om te herstellen van een burn-out, en dat is wandelen! Wandelen is zeker geen heilige graal of oplossing voor al je problemen maar het is een startpunt voor als je het even helemaal niet meer weet.

 

 

Stop analyzing, start walking!

Wat wandelen met je doet

Door te gaan wandelen creëer je momenten voor jezelf om wat er binnen bij jou speelt te overdenken. Maar je gaat ook je lichaam meer ervaren en je meer verbonden voelen met je omgeving. Tijdens het wandelen kun je de tijd nemen om waar te nemen waar je gedachten eigenlijk zoal mee bezig zijn. Zonder alle ruis die er is in je hectische dagelijkse leven.

Wandelen is eenvoudig maar je hebt er wel een beetje zelfdiscipline voor nodig om juist als je weinig energie hebt toch regelmatig je wandelschoenen aan te trekken. Daarom is het fijn om te weten waarom het nou zo goed is voor je herstel. Dan voel je meer motivatie om het regelmatig te doen.

Burn-out klachten

Als je in een burn-out zit kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn. Maar de gemene deler is dat je te lang het gaspedaal in hebt gedrukt en je niet meer weet hoe de rem ingetrapt moet worden. Jouw kalmeringssysteem werkt niet meer goed. De hormonen adrenaline en cortisol hebben de overhand genomen. En dan krijg je allerlei vervelende klachten zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als ook op zingevingsvlak.

  • Fysiek klachten zoals niet meer kunnen ontspannen, hoofdpijn, zere nek. Slecht slapen. Altijd moe zijn, weinig eetlust, buikpijn etc. Of juist helemaal je lichaam niet meer kunnen voelen.
  • Mentale klachten zoals niet meer helder kunnen denken. Vergeetachtig zijn, niet lang kunnen concentreren. Veel piekeren. Negatieve gedachten hebben. Nieuwe ideeën of plannetjes komen niet meer als vanzelf.
  • Je emoties kunnen de overhand krijgen. Je bent angstig of verdrietig. Of wordt om het geringste boos. Je merkt dat je weinig blijdschap of passie kan voelen bij de dingen die je doet. Je voelt je vlak of hebt juist geen controle meer over je emoties.
  • Op zingevingsniveau is het moeilijk connectie te maken met het grotere geheel. Je voelt niet meer waar jij een bijdrage aan kunt leveren en wat ertoe doet.

 

Zelfzorg staat nu op nummer 1

Wandelen kan je helpen met het weer aanzetten van je kalmeringssysteem. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat na een wandeling in de natuur de stemming verbetert en de stress vermindert. Als je een burn-out hebt is er grote kans dat je al een tijdje vooral in je hoofd bezig bent en de connectie met je lijf en de signalen die je lijf je geeft kwijt bent geraakt. Dat opnieuw voelen van je lijf en het herkennen van de signalen die het geeft is de eerste belangrijke stap naar herstel. De fysieke handeling van het lopen is een noodzakelijk herinnering aan het feit dat voor jezelf zorgen je eerste prioriteit moet zijn en blijven. Want jouw eigen behoeften heb je waarschijnlijk al langere tijd aan de kant geschoven.

Een extra dimensie van in het de natuur wandelen is dat de natuur je helpt in te zien dat je zelf onderdeel bent van die natuur. Natuur oordeelt niet, de natuur volgt bepaalde cycli en doet het je voor hoe je op een meer natuurlijkere, minder geforceerde manier kunt leven. We kunnen niet alleen maar in bloei staan (zomer) of oogsten (herfst). Er is ook tijd nodig voor rust (winter) en voor zaaien (lente). In de natuur kun je je verwonderen en je laten ontroeren door haar schoonheid waardoor je vanzelf weer positieve emoties ervaart. Wandelen kan dus een positieve impact hebben op zowel fysieke, mentale en emotionele klachten en het helpt bij het hervinden van verbinding met het grotere geheel.

Hoe wandel je?

Door met regelmaat naar buiten te gaan, door mindful te wandelen in de natuur zul je meer bewust worden hoe het met je gaat. Met de volgende tips en oefening ga je jezelf beter leren kennen en kun je je herstel beïnvloeden op een positieve manier.

  • Wandel regelmatig. Zet het in je agenda. Bouw het in een aantal keer op maar begin met in ieder geval 3 keer in de week. Al na 20 minuten zul je positieve effecten gaan merken.
  • Je wandelt met je telefoon uit, dus niet laten afleiden door podcasts of muziek.
  • Laat je niet meteen weerhouden door regen of wind maar pas je kleding aan.
  • Koop een klein notitieboekje en neem voor vertrek 5 min. de tijd om na te gaan hoe je je van binnen voelt. (Ben je bv. gestrest, angstig, vermoeid?) en schrijf dit op voorafgaand aan elke wandeling.
  • Loop langzaam en probeer een tijdje hetzelfde tempo aan te houden en strek je rug, richt je hoofd op en draai je schouders naar achteren. Deze houding helpt je je beter te voelen. Het geeft je een krachtiger gevoel.
  • Onderweg ben je opmerkzaam. Zie je omgeving met nieuwe ogen. Wat valt je op in het hier en nu?
  • Je hoeft vervelende gedachten niet weg te duwen. Merk ze op. En richt je aandacht dan weer op je omgeving. Op wat je ruikt, wat je hoort, wat je ziet.
  • Als je een tijdje zo hebt gelopen kun je variëren in het tempo wat je loopt en eens ervaren wat een hoger of langzamer tempo met je doet.
  • In de laatste minuten overdenk je eens wat je voelde bij de dingen die je opvielen tijdens deze wandeling. Werd je blij of juist verdrietig? Zoek een bankje op en beantwoord in je schrift de volgende vragen voor jezelf: Wat viel me op tijdens de wandeling? Wat voelde ik daarbij?
  • Neem na de wandeling even de tijd om op te schijven hoe je voelt na de wandeling als je weer thuis bent gekomen.

Naarmate je meer tijd neemt voor jezelf door naar buiten te gaan en het rustiger aan gaat doen leer je jezelf en je behoeftes steeds beter kennen zodat je een volgende stap kunt maken in je herstel. Vertrouw op dit proces. De antwoorden die je zoekt zullen zich in de loop van de tijd vanzelf aandienen.

En je hoeft dit niet alleen te doen. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die stress of burn-out klachten ervaren. Schakel een wandelcoach in om je verder op weg te helpen op het pad van herstel.

 

 

Pin It on Pinterest